Septylion Spółka Jawna, we współpracy z firmą Bricks & Bits, zainstalowała w hotelu Hilton w Warszawie, system Intelli-Hood w celu optymalizacji wentylacji kuchennej.
Septylion Sp. J., we współpracy z firmą Bricks & Bits, która oferuje rozwiązania w zakresie oszczędzania energii elektrycznej, zainstalowała w hotelu Hilton w Warszawie, system Intelli-Hood w celu optymalizacji wentylacji kuchennej. Obie firmy wspólnie zrealizowały projekt i zainstalowały system służący oszczędzaniu energii poprzez optymalizację pracy okapów kuchennych.
Intelli-Hood to nowatorskie rozwiązanie dedykowane do pracy w kuchennych systemach wentylacyjnych obiektów przemysłowych.
Większość kuchennych systemów wentylacyjnych pracuje na 100% swojej wydajności przez cały czas swojego funkcjonowania. Dotyczy to zarówno okresów intensywnej pracy kuchni, jak też czasu, kiedy ma miejsce spadek zamówień na produkty kuchenne. W ten sposób koszty marnotrawionej energii sięgają w tej gałęzi gospodarki milionów.
W dobie wysoce konkurencyjnej gospodarki rynkowej wzrasta świadomość, że innowacyjność i panowanie nad kosztami są szansą na uzyskanie przewagi konkurencyjnej. Skłania to nawet najmocniejszych ekonomicznie graczy do poszukiwania oszczędności. System Intelli-Hood wychodzi naprzeciw tym potrzebom. Jest najbardziej spektakularnym pomysłem z zakresu redukcji kosztów energii kuchennych systemach wentylacyjnych w ostatnich latach.
Użycie w systemie Intelli-Hood specjalistycznych czujników i procesorów gwarantuje precyzyjną kontrolę wywiewanego i nawiewanego powietrza, w zależności od zapotrzebowania i tym samym generowanie oszczędności. Wykonana przez nas instalacja systemu Intelli-Hood pozwala na uzyskanie zwrotu z inwestycji w terminie do 3 lat.
Zainstalowane rozwiązania zostały sprawdzone i zarekomendowane na rynku światowym przez wielu klientów. Obecnie funkcjonuje ponad 1.000 instalacji Intelli-Hood na całym świecie – w większości w krajach Europy Zachodniej i Stanach Zjednoczonych. Głównymi odbiorcami tego rozwiązania są sieci supermarketów, hotele i restauracje.
Kierownik Działu Projektów